jaap smid 2 1Op zaterdag 3 juni 2017 heeft Bouncers Basketball een 15-tal sportrolstoelen geschonken gekregen van de familie Smid. Deze sportrolstoelen zijn van hun zoon en broer Jaap Smid geweest, die helaas op 3 september 2015 is komen te overlijden.

Onderstaand een samenvatting van zijn leven sinds zijn ongeval en verloop van zijn rolstoelbasketbalcarriére. Onderaan dit bericht kunt u op de link klikken om bij het gehele verhaal van Jaap te komen, wat wij toegestuurd hebben gekregen door de familie Smid. Neem zeker even de tijd om dit door te lezen.
Jaap is begin 2000, op zestienjarige leeftijd, na een klimpartij op een brug ten val gekomen en is hierbij na een val van 30 meter ernstig gewond geraakt. Hij had een incomplete dwarslaesie opgelopen. Door dit alles moest Jaap leren leven met een beperkte doorbloeding van zijn benen en voeten en gedeeltelijk incontinentieproblemen en altijd veel (zenuw) pijn in zijn lijf. Hierdoor werd Jaap gehinderd in zijn doen en laten maar gelukkig kon hij nog beperkt lopen en staan. Jaap heeft zich na zijn herstel eigenlijk nooit laten beperken door zijn handicap en altijd veel ondernomen.

jaap smid 2 2Tijdens zijn revalidatieperiode is hij in het revalidatiecentrum in contact gekomen met rolstoelbasketbal. Eerst als onderdeel van zijn herstel, om zich vervolgens met veel plezier en enthousiasme aan te sluiten bij de aanwezige rolstoelbasketbalvereniging SC Antilope. Jaap ging hard aan de slag met het zich eigen maken van het spel rolstoelbasketbal zoals de spelregels en vaardigheden.
Hierdoor groeide hij al snel door tot het eerste team van SC Antilope en mocht hij in 2004 al meedoen met zijn eerste Europacup-1 toernooi. Later dat jaar kreeg hij de buitenkans om met  het Nederlands rolstoelbasketbalteam mee te gaan naar Japan.
 
Jaap heeft vervolgens in de periode 2004-2013 bij diverse clubs in binnen- en buitenland gespeeld en is daarnaast zeer actief geweest bij de Nederlandse rolstoelbasketbalploeg. Hiermee heeft hij landen over de hele wereld bezocht; België, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk, Turkije, Zweden, Spanje, Polen, Oostenrijk, Zuid-Afrika, Japan, China en Australië.
Bij zijn laatste club, Deportivo AMIAB in Albacete – Spanje, heeft Jaap voor het laatst een half seizoen kunnen spelen in 2013.

Voor Jaap werd het leven steeds ingewikkelder met alle financiële, sportieve en fysieke problemen die zich op leken te stapelen. Ondanks de gevraagde en gegeven hulp kon hij het niet meer bolwerken en heeft Jaap op 3 september 2015 zichzelf het leven ontnomen, 31 jaar jong.


jaap smid 2 3De Nederlandse Basketbal Bond – NBB omschreef Jaap in een in-memoriam met de treffende tekst:
Jaap, een rolstoelbasketballer, die een bevlogen speler is geweest, een speler die stormachtig kon zijn, een speler die hartstochtelijk kon zijn, een speler die spectaculair kon zijn, en ook vertederend en gevoelig.
Jaap viel op, vaak positief, soms ingewikkeld, maar Jaap viel altijd op.

Wij willen de familie Smid heel erg bedanken voor de schenking van de rolstoelbasketbalstoelen, en zullen deze met ingang van september 2017 met zeer veel enthousiasme gebruiken bij onze trainingen, waarmee we hopelijk vele nieuwe sporters (jong en oud) deze mooie sport kunnen laten beleven.
De foto's zijn aangeleverd door de familie Smid. Helaas is niet van iedere foto de fotograaf bekend. Mochten fotografen bezwaar hebben, dat zijn/haar foto gebruikt is, dan gelieve contact op te nemen met: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Betreffende foto zal dan na overleg worden verwijderd.

Lees hier het hele artikel