De spelregels Test je Kennis

Basketball is best een lastig spelletje om als niet basketballer te volgen. Maar zelfs voor ervaren basketballers is het soms lastig.

Hieronder wat documenten om je op weg te helpen

Basiskennis spelregelboekje.pdf

Officiele Nederlandse interpretaties

Officiele Spelregels (Nederlands) uit 2012

Instructieboekje Tafelfunctionarissen

En een stukje over arbitrage techniek (hoe je als scheidrechter moet lopen)

TwoPersonOfficiating2010.pdf

Hierboven staan de 'oude' regels. Hieronder een overzichtje van de spelregel wijzigingen voor 2014.

Interpretaties 2014 van de spelregels (Engels)

Interpretaties 2014 met wijzigingen in het geel (Engels)

Spelregels 2014 met wijzigingen in het geel (Engels)

Officiele NBB spelregel wijzigingen 2014 (Nederlands)

Verkorte versie spelregel wijzigingen per 2014:

Er is sinds dit seizoen een aantal wijzigingen in de spelregels. Hierbij informatie over de wijzigingen afkomstig van onze scheidsrechterscommissie. Heb je vragen, stel ze via niek@niekenesther.nl.

Sheet
Het is vanaf nu verplicht om de spelers op het sheet te zetten in volgorde van het spelersnummer (vanaf U14). Dus voor onze vereniging begin je met 4 en eindig je met 15. Het is handig om voor de wedstrijd even een overzicht te maken met alles nummers en spelers (zodra je weet wie in welk tenue gaat spelen; dit kan wisselen voor bankspelers). De achtergrond van deze wijziging is dat het voor de tafel makkelijker/ sneller is om fouten te noteren.

Naar de tafel
Een coach of assistent coach is het alleen toegestaan om aan de tafel vragen te stellen als de bal dood is en de tijd stil staat.

Waardering van de punten
In de oude situatie bepaalde de speler die de bal het laatst raakt de waardering van punten. Dus als er een driepunter werd geschoten en de bal werd geraakt door een verdediger die opspringt in het twee punt gebied, dan werd er bij een score twee punten toegekend aan de aanvallende partij. Nu is de schutter die de waarde bepaalt. In dezelfde situatie als hiervoor zal er vanaf nu drie punten worden toegekend.

Time outs 4e kwart
Als er bij het ingaan van de laatste 2 minuten van het laatste kwart nog geen time outs zijn genomen door een coach zal er 1 time out vervallen. Een coach mag nog maar 2 time outs nemen in de laatste 2 minuten van het laatste kwart.

Game Diskwalificatie
In de oude situatie was het zo dat je 5 technische fouten mocht krijgen. Het was aan de scheidsrechter wat er werd gedaan met de speler die 2 technische fouten heeft. De speler mocht na de tweede weggestuurd worden. Vanaf dit seizoen moet een speler na 2 technische fouten worden weggestuurd. Dit betekent naar de kleedkamer of de hal uit. Er volgt geen strafzaak. Als er een speler van onze eigen vereniging wordt weggestuurd, willen wij graag dat het wordt ge-e-maild aan Gert Jan Oskam via wedstrijdsecretaris@bouncersbasketball.nl . De straf voor de technische fout is veranderd in 1 vrije worp en een inworp op de middenlijn.
Voor een onsportieve fout is er alleen veranderd dat er geen strafzaak volgt. Bij een game diskwalificatie dit ook doorgeven aan Gert Jan Oskam. Bij een volgende wedstrijd mag er wel gespeeld worden als er een game diskwalificatie is.
Bij de technische fouten voor de coach en bank zijn regels niet veranderd, alleen als de coach of assistent coach wordt weggestuurd zal er geen strafzaak volgen. Een game diskwalificatie voor een coach of bank ook doorgeven aan Gert Jan Oskam.
Als er een game diskwalificatie is moet er in het vakje naast de fout ‘GD’ worden ingevuld.

No charge zone
Een aanvaller kan geen fout krijgen als de verdediger zich in de no charge zone bevindt (dit is de halve cirkel in de bucket). In de oude situatie stond je in de no charge zone als je er echt volledig in stond. Bij een voet op de lijn stond je buiten de cirkel. Vanaf nu sta je er al in als je de lijn aanraakt. De no charge zone is alleen van toepassing als de aanvaller over de cirkel komt en een doelpoging maakt of een pass geeft terwijl hij in de lucht is.
Bijvoorbeeld een aanvaller die langs de cirkel gaat en de verdediger staat met 1 voet in de no-charge-zone, dan is het gewoon een charge.
Noot – we zoeken nog uit hoe dit is bij de jeugd.

Nummers
Vanaf dit seizoen is het mogelijk om met de nummers 0, 00 en 1 t/m 99 te spelen.

VOOR IEDEREEN DIE SPEELT, COACHT, FLUIT, TAFELT, SUPPORTERT, KIJKT OF ANDERSZINS GEÏNTERESSEERD IS

Voor de u12, u10 en u8 spelers zijn de regels wat aangepast om iedereen wat sneller beter te leren basketballen.
Door meer begeleiding in de wedstrijd en minder strak de regels toe te passen. En door het spel ietsje makkelijker te maken.
Daarom zijn er een aantal aanpassingen aan de gewone spelregels voor de jongere basketballertjes.

In “één” oogopslag:

In het geel de nieuwe regels, in het beige de al bekende regels afwijkend van u14 en ouder.


SOMMIGE NIEUWE REGELS NOG MAAR EVEN TOEGELICHT

· DE VRIJE WORPEN
Was het tot nu toe een stuk(je) voor de vrije worp lijn (kleine of wat grotere stap + niet naar voren springen), nu is de plek echt vastgesteld:
1,80m onder de vrije worplijn betekent 3 meter van de achterlijn. Dat is gelijk aan de kop van de (denkbeeldige) vrije worp-cirkel.

· 3 SECONDEN-REGEL
Niet nieuw, maar nog maar even: de speler mag wel even in de bucket staan, maar als iemand daar echt lang blíjft staan,
zeg maar, langer dan 5 seconden “balletje wacht”, is dat te lang, een overtreding.

· 3 PUNTEN-REGEL
Misschien wel de grootste wijziging: scores van buiten de bucket tellen voor drie punten.
Dit betekent dat goed schieten een echt voordeel oplevert, maar vergeet niet dat een lay-up veel vaker raak gaat. En dan heb je twee zekere punten.
Scheidrechters moeten dit duidelijk aan de tafel doorgeven en voor de schrijver: vergeet het spelersnummer niet te omcirkelen!

· MAN-TO-MAN VERDEDIGING OVER MAX. ¾ VELD

Die was natuurlijk altijd al verplicht, maar er wordt op gelet dat er ook echt man-to-man (m-t-m) verdedigd wordt, dus:
- niet meer dan 2 meter (± 3 armlengtes) van je aanvaller af (; anders is het een overtreding)
- geen helpside verdediging; alleen als een verdediger écht gepasseerd is, mag een andere verdediger gaan helpen, de aanvaller overnemen
- stilstaan in de eigen bucket mag niet, je moet met de tegenstander meebewegen. Een Zone-verdediging is uit den boze: coach waarschuwen.
- over het hele veld verdedigen mag niet – “no full-court” -; pas vanaf de strafworplijn (-hoogte) mag de tegenstander opgepakt worden
- als er sprake is van een “fastbreak” geldt niet dat de verdediger een overtreding maakt, dan gaat de vrije aanval natuurlijk door.

· GEEN SCREEN (BLOCK) ZETTEN
Je mag niet in de loop van de verdediger van je medespeler gaan staan om ervoor te zorgen dat jouw medespeler (makkelijker) vrij kan lopen.
Deze regel bestond al en werd ook wel goed uitgevoerd, maar zeker bij u12, waar al tactischer/technischer gespeeld wordt,
moet goed opgelet worden dat de aanvaller zelf vrij loopt en niet met hulp van een medespeler. Als het te vaak tóch gebeurt, krijgt de coach een technische fout.
Let op: een “give and go” (passje en direct strak insnijden mag natuurlijk wel).

· BAL UIT DE HANDEN SLAAN OF AFPAKKEN
Een groot verschil tussen u12 en u10.
Bij u12 mag de bal afgepakt worden en ook door de bal uit de handen van de aanvaller te slaan (tikken);
bij u10 mag de bal niet afgepakt worden als de tegenstander de bal met beide handen vast heeft, en mag zeker niet tegen de bal getikt/naar de bal geslagen worden als de tegenspeler hem vast heeft.
Een mooie taak voor de scheidsrechter om onder controle te houden.

· VERSCHIL VAN 50 PUNTEN
Niet nieuw, maar als het verschil 50 punten is, is dat de einduitslag.
Op het sheet wel gewoon doorschrijven en tellen, want het is zo jammer als iemands eerste score door deze regel niet wordt vastgelegd.
Op het scorebord niet verder tellen, ténzij de coaches het met elkaar eens zijn dat ook daarop doorgeteld wordt.

· EDUCATIEF FLUITEN

Voor alle scheidsrechters geldt: leg rustig even uit waarom/waarvoor je fluit. Laat desnoods even zien hoe het wel moet/ hoe het niet mag.
Probeer in te schatten hoeveel je uit moet leggen, bij eerstejaars u10 heel veel, bij ervaren u12 alleen het noodzakelijke.
Maar, zeker de nieuwe regels zullen best wel eens uitgelegd moeten worden.

· TEN SLOTTE
Naast de line-up is er dit seizoen een zgn. CAPTAINSMEETING, waarbij de scheidsrechters voor het begin een praatje maken met de aanvoerders.
Bij de u12 en u10 kan dit, beter, uitgevoerd worden met de coaches.
Even vragen hoe lang een team al basketbalt, even aangeven dat je niet zo streng zal fluiten, maar wel kijkt of er volgens de regels gespeeld wordt, enz.
Kijk ook even of de coach zelf (al) een basketballer is, of wellicht ook net begint met de sport: uitleg op maat.

Ik hoop dat de nieuwe regels het basketball voor de jongere spelers nóg leuker maken, maar daar zijn wij allen zelf bij, om daar met elkaar voor te zorgen.

Met vriendelijke groet,

Gert Jan Oskam, ook namens Mark Boegheim
Wedstrijdsecretariaat Bouncers Basketball
Tel. Gert Jan: 0182-630276 / 06-44346013 (beide privé)